Drogden fyr

Drogden fyr er Danmarks sidste bemandede fyr. Det ligger ca 6 km syd for Dragør på Amagers sydøstlige hjørne. Det skulle være et meget flot fyr, der står på et 10 meter højt fundament af granit. Det er ikke et oplagt mål for en kajaktur. Man kan ikke gå i land, det er midt i sejlrenden og der er langt til land. Alligevel har jeg længe godt kunne tænke mig at komme derud. Et par gange har jeg også roet til Dragør, men valgt ikke at ro derud da vejret ikke har været i orden.

I går så vejrudsigten lovende ud, ikke for meget vind og sol. Da jeg tjeckede strømmen var den dog 1,5 knob ved Drogden. Alligevel tog jeg afsted fra Nova med kurs sydpå, så måtte jeg se hvor langt jeg kom. Strømmen var meget kraftig nordgående så der måtte arbejdes lidt for at komme sydpå. Jeg gik ind ved Dragør kajakklub og spiste en banan og tog alt specialudstyret frem. Jeg havde selvfølgelig søkort og GPS samt kompas, derudover havde jeg min VHF radio med så jeg kunne kommunikere med skibstrafik og fyret.

Selve krydset er på ca 6 km. De første 4 km. er man ved siden af sejlrenden, de sidste er man i den! Det er vigtigt ikke at komme i vejen for skibene, der er ikke så dybt i området så de kan gå på grund. Selve krydset gik uden problemer, en del strøm og lidt bølger. Jeg kunne se fyret hele vejen så det var ret nemt at navigere. Da jeg nærmede mig var der ikke et skib i sigte så langt jeg kunne se, men en time tidligere havde der været tæt trafik.

Da jeg kom ud til fyret blev jeg mødt med et "er du ikke lidt langt hjemme fra??" Fra en af de tre personer der fast er på fyret. Vi snakkede lidt frem og tilbage, men det blev ikke langt, jeg ville gerne tilbage inden der kom nogle skibe. De ville lige holde øje med at jeg kom godt ind til land, det er rart at vide at der er nogen der kigger efter en. Jeg havde kamera med så jeg kunne fotografere fyret, men det blev kun til et billede, så døde batterierne pga kulden. Tilbageturen var også uden problemer. Da jeg kom ind til Dragør havn kaldte jeg fyret på kanal 16 for at de vidste jeg var kommet godt ind til land.

Turen hjem blev overraskende lang... Strømmen var efterhånden væk så den hjalp ikke. Jeg havde også klart undervurderet hvor koldt det var. Vand fra pagajen frøs på kajakken i skyggesiden. Desuden havde jeg fået lidt for lidt tøj på. Så da jeg kom hjem til Nova var jeg temmeligt kold. Det tog en halv time under den varme bruser før jeg havde varmen noglelunde.

Det var en super fin tur, og et godt fyr til min samling. Desværre havde jeg fået en forkølelse så var syg en lille uge efter. Så husk varmt tøj;-)

NB! Dette er ikke en tur jeg vil anbefale andre at lave! Man ror i meget befærdet farvand, langt fra land! Hvis du alligevel gør det, så tag dine forholdsregler!!

Skrevet af Ravn den 24-3-2005