Pagaj samlinger

Jeg er stor tilhænger af delbare pagajer. De er nemme at transportere er en ting. Men den store fordel er man kan have to med på tur, dem kan man så skifte mellem. Det er lidt som at have to gear på cyklen. Det har dog vist sig for mig at i 90% af tiden ror jeg med den store pagaj. Men i de resterende 10 % er det helt uvurderligt at have et lavere gear.

Endelig tjener pagajen på bagdækket også et formål som reservepagaj, hvis man skulle ødelægge sin anden pagaj. Jeg har ikke bare en billig og dårlig reservepagaj, men en rigtig god pagaj da den bliver brugt til at ro med, måske ikke hele tiden, men meget af tiden.

Der er et hav af samlinger til pagajer. Nogle er bedre end andre. Jeg har efterhånden haft en del forskellige og gjort mig nogle erfaringer.

En del samlinger giver mulighed for at justere skivningen. Det kan være en fordel hvis man gerne vil eksperimentere lidt med den. Jeg har haft svært ved at beslutte mig så jeg har prøvet følgende skivninger: 0, 15, 45, 60, 68, 70, 75! Lige for tiden ror jeg med 68 grader på min wingpagaj og 45 på min almindelige pagaj. Men det kan sagtens ændre sig næste gang nogen overbeviser mig om at der er en anden skivning der er mere optimal. Med en justerbar samling er det nemt at prøve, man skal ikke have en ny pagaj!

Jeg har følgende krav til en samlig:

- Skal kunne samles uden værktøj.

- Skal være uden slør.

- Simpel og stærk.

- Tåle noget sand(men jeg er forsigtig alligevel)

- Justerbar skivning

Herunder er en kort beskrivelse med plusser og minusser til de forskellige samlinger jeg har haft.

Trykknap-samlingen

Er nok den mest almindelige samling, men desværre også en af de dårligste. De har det med at udvikle slør meget hurtigt. Se på billedet hvordan hullet er blevt for stort til knappen, og det bliver bare værre og værre. Fordelen ved systemet er at det er meget hurtigt at samle og man får altid den rigtige skivning. På den anden side er man bundet til en fast skivning. Enkelte har mulighed for to skivninger f.eks 0 og 60 grader.

Lendal-samlingen

Lendal var vist en af de første til at lave en samling der kunne justere både skivning og længde. Samlingen er solid og den spændes sammen om skaftet så der opstår aldrig slør i den. Teksten der er trykt på inderdelen af skaftet er lidt svær at se. Den kan kun justeres 5 cm. Men det er også nok. Selve dimsen der spænder om skaftet består af tre dele, hvor den ene del er en lille plast ting der sidder indeni. Den har det desværre med at falde ud nogle gange. Desuden sidder spændet løst så den kan falde af hvis det sidder på bagdækket. Så det er altid en god ide at have en ekstra samling med.

Epic-samlingen

Epic har også udviklet deres egen samling. Den ene del sidder limet fast på skaftet, den anden er en ring man spænder med. Det er dejligt simpelt og der er ikke meget der kan blive væk eller gå i stykker. Samlingen kan dog spændes så hårdt at man skal bruge det medfølgende værktøj for at skille den ad. Jeg har altid værktøjet med, det er tit det skal bruges. Samlingen har store tydelige tal og kan justeres hele 10 cm.

Braca-samlingen

Braca samlingen er meget anderledes end de andre. Den kræver en skruetrækker for at juster den. Det er både godt og ondt, når den er samlet føles den 110% solid. Men man ændre ikke lige på den, eller skifter pagaj. Desværre har alumuffen der sidder og skal se pæn ud en tendens til at irre, så det er klogest at tage den af. Men så ser det ikke så pænt ud. Derudover skal man passe på sine små fingre og kajakken da spændbåndet godt kan ridse og rive. Nogle gør det at de vikler tape omkring, men det gør det ikke ligefrem nemmere at justere. Min wing kom med denne samlig, men den blev jeg aldrig gode venner med. Så jeg skiftede samlingen til en Lightning-samling

Herunder en Braca samling hvor alumuffen er fjernet.

Lightning-samlingen

Jeg købte denne hos Orust i Sverige for en mindre formue. Man får kun selve samlingen og sætter den på et eksisterende skaft. Den er drejet i et plastmateriale. Den fås i forskellige størrelser alt efter hvilken diameter skaftet er. Det viste sig dog at jeg havde målt lidt forkert så jeg måtte igang med at slibe skaftet lidt tyndere og samlingen lidt større. Efter et par timers sliben kom det til at passe fint. Fik den limet fast med smeltelim. Så var den klar. Denne samling er tæt på perfekt efter min menig. Den er solid, der er ikke nogen dele der kan falde af. Den kan åbnes og lukkes uden værktøj, og selv når den er spændt meget hårdt er det muligt at få den op. Skal jeg være meget kritisk så er den en lille smule tyk, men man kan vel ikke få alt?

Herunder Braca og Lendal samlingerne ved siden af hinanden.

Det er utroligt svært at få en samling der er perfekt. Jeg synes dog at den fra Lightning kommer tæt på. Men den kræver en del arbejde. Epic's samling kan man også købe løst og sætte på et eksisterende skaft, så det kan være et godt alternativ da det fås i Danmark.

Skrevet af Ravn den 26-3-2005