Pagaj - Anmeldelser
Jeg elsker gode pagajer! Efter min mening giver en god pagaj en meget større glæde ved at padle. Jeg har efterhånden haft en del forskellige pagajer og gjort mig en del erfaringe med dem. Nu har jeg prøvet at samle de erfaringer her. Alle pagajerne der er omtalt her har jeg roet mindst 500 km. Med mange af dem flere tusinde! Så det er ikke bare lige en hurtig tur, de er prøvet over lang tid. Da det er pagajer jeg har udvalgt nøje, er der ikke nogen der er helt dårlige. De fleste af dem har dårlige sider og gode sider, dem må man så opveje.
Pagajerne valgt til brug i en havkajak, både på dagture og til langtursbrug. Så vil man have en pagaj til surf, tricks osv så er der nok andre jeg ville vælge. Vægten på de fleste af pagajerne er taget med min "officielle" pagajvægt. Så vægten kan sammenlignes, da pagajens længde er den jeg føler er rigtig til mig.
De fleste af pagajerne er topmodellerne i kulfiber osv. Det går desværre at prisen på mange af dem er over 2000 kr. Nogle af dem koster faktisk 2700 kr! Men det er efter min mening pengene værd. Hvis jeg skulle både købe kajak og pagaj, ville jeg spare på kajakken og købe en pagaj til 2500kr! Det giver meget større rooplevelse!
Pagajerne er nævt i kronologisk orden. Først de ældste, og så derud af, og til sidst lige nogle jeg kun har prøvet på korte ture, de opfylder ikke 500km kravet.
Kulfiber pagaj, forlang, 75 grader, tung!
Min første pagaj var en fladbladet kulfiber pagaj jeg købte af en af mine venner for 500kr. Den var dog for lang, så jeg savede den midt over for at forkorte den. Bladene var temmeligt store. Jeg blev aldrig rigtig glad for den.
Kober-Moll Vagabond, 225 cm, 75 grader, 1043 gram.
En lidt speciel pagaj, hvor bladene er lavet i træ med aluforstærkning i kanten og skaftet er i kulfiber. Den har en fin gang i vandet og bladet er medium i størrelse. Jeg har været glad for den, men har dog savnet at den kunne deles på midten.
Kober-Moll "Vagabond" øverst og Epic "Relaxed Tour" nederst.
VKV Vitudden, 222 cm, 850 gram(fabriksvægt)
En spændende pagaj, der er designet på en lidt anden måde. Hele pagajen er lavet i kulfiber, og begge blade og skaft er identiske. De samles via et mellemstykke der afgør længden, skivningen er selvfølgelig justerbar. Den virker som et spændende alternativ til mere traditionelle pagajer, desværre har den bare et par seriøse fejl. En af fejlene er at den udvikler slør i samlingen ved en af nitterne der samler midterstykket. Selve roningen er en fornøjelse, den går godt i vandet og er nem at lave styretag med. Min pagaj endte sine kajakdage da jeg lavede et rul med lang fatning, bladet knækkede! Det er desværre ikke den eneste VKV pagaj jeg har hørt om er knækket, kender 4 andre der også har knækket VKV pagajer! Efter min mening dur den ikke til havkajakroning da man skal kunne stole på sin pagaj. VKV har lavet en forholdsvis let pagaj, men det er på bekostning af styrken.
Galasport Corsair, 230 cm, 70 grader, 750 gram.
Købte mine to Galasport pagajer som et sæt, den ene havde et bredt blad (Sea Wolf) den anden et smalt (Corsair). Så havde jeg to gear når jeg roede med begge pagajer. De havde begge en fin gang i vandet. Jeg synes dog den bredbladede var lige smal nok, ville gerne have en primær pagaj med noget mere bid i. De er begge meget lette og overraskende stærke. De havde begge en almindelig trykknap samling og de udviklede en del slør rimeligt hurtigt. Jeg ved ikke om det var skaftet eller bare fordi jeg begyndte at ro meget længere, men det klart den pagaj jeg har fået flest vabler af at ro med. Måske er det en kombi af begge?
Galasport Seawolf, 225 cm. 70 grader 750 gram.
Se ovenstående.
Galasport "Corsair" øverst og Galasport "Seawolf" nederst.
Braca Typhoon 100, 222-227 cm. 940 gram.
Braca bladene er lavet med en kantforstærkning som deres polopagajer, det gør den umulig at ødelægge. Jeg købte et Lendal skaft til bladene da jeg ville have et justerbart skaft. Har aldrig brugt muligheden for at forlænge pagajen, men har ændret skivning en del. Bladet har en god brede og en rigtig god gang i vandet. Man kan ro både med en høj og lav stil og stadig føles det godt. Jeg brugte denne pagaj som min primære pagaj på min sommertur i 2003 hvor jeg roede 4042km på 86 dage. Jeg er helt vild med den! Den er lidt tung, men bygget som en kampvogn! Forløbig har den roet over 7000 km. og det kan man ikke se på den.
Epic Relaxed Tour, 225-235cm. 587 gram.
Smalbladet pagaj. Har været mit lave gear sammen med Braca pagajen. Epic laver virkelig gode pagajer, med mange fede detaljer. Bladene er med skumkerne, så de er stærke og lette. Skaftet er let ovalt der hvor man holder, desuden er det meget glat og behageligt at holde på. Hvis jeg har været ved at få vabler af min anden pagaj, har det været som at få silkehansker på når jeg skifter til Epic'en. Kommer som standart med justerbar samling. Samlingen er klart en af de bedre samlinger jeg har set. Det er utroligt dejligt at ro med så let en pagaj, man kan virkelig mærke en forskel.
Braca IV Marathon Max, 218-223cm. 854 gram.
Min første wingpagaj. Jeg havde I lang tid haft lyst til at få en wingpagaj, og efter en del prøven pagajer faldt valget på en Braca. Jeg har været så glad for min Braca Typhoon at jeg var nem at overtale til at prøve Braca igen. IVeren er egentlig et dameblad, men passer meget fint til en hurtig havkajak. Jeg fik den med Braca's justerbare skaft, men synes ikke at samlingen var i orden, så den skiftede jeg. Pagajen går fint i vandet, den er det man kalder neutral, man kan trække den rimelig tæt på kajakken. Der er andre modeller der trækker meget udad. Det har taget mig noget tid at lære at ro ordentligt med den. Men nu er jeg helt vild med den og synes det er mærkeligt at ro med et fladt blad igen. Det kræver dog at man er i god form da den har noget mere bid end en almindelig pagaj. På den anden side kommer man hurtigere og mere effektivt frem. En wingpagaj opfordrer også til at bruge en mere effektiv rostil. Marathon udgaven er forstærket i kanten ligesom min Braca Typhoon, det er meget nyttigt når man skal ind og ud på en stenstrand.
Braca "IV Marathon Max" øverst og Braca "Typhoon 100" nederst.
Greenlandpaddle "pinatarsuaq". 222 cm. 865 gram.
Lavet af Martin Nissen. Jeg var meget skeptisk overfor grønlanske åre til andet end at rulle. Men Martin lånte mig en jeg kunne prøve, da Peter Unold og jeg roede Fyn rundt. Den var helt fantastisk i kraftig modvind. Det er utroligt så behageligt det kan være at ro i modvind! Det er nok den ultimative modvindspagaj. Jeg synes dog ikke den dur til almindelig roning, det går lidt for langsomt. Martins åre er rimelig bred og lavet i rødt cedertræ så den er temmelig let. Den vejer faktisk mindre end nogle kulfiberpagajer. Derudover passer den perfekt på bagdækket af min kajak, så den er men at have med og er ikke i vejen når man skal i lugerne. Desuden er det praktisk at have en reservepagaj der er samlet og klar til brug.
Greenlandpaddle "pinatarsuaq"
Min grønlanske åre på bagdækket af min Nelo Inuk, passer bare perfekt!!
Omtale af:
Følgende pagajer er kun prøvet på dagsture, så det er ikke en meget grundig test.
Epic Midwing, 210-220cm.
Cirka samme størrelse som min Braca wing. Men denne pagaj har mere tendens til at trække ud fra kajakken end Bracaen. Den er super let, men den virker heller ikke helt så solid som de lidt tungere pagajer. Den har Epic superlækre skaft.
Kober-Moll Yukon, 220 cm 70 grader 980 gram(fabriksvægt)
Lidt anderledes pagaj en de andre. Plastblade med kulfiber skaft. En virkelig god pagaj til prisen. Er overraskende let i forhold til de meget dyrere kulfiberpagajer. God begynder pagaj hvor man får meget for pengene, koster ca 1000 kr.
Skrevet af Ravn den 26-3-2005