Ror modifikation, del 1.

Lige så meget som jeg elsker min Nelo Inuk kajak, lige så meget hader jeg det ror den er forsynet med. Den kommer med et Kajaksport Navigator rorsystem. Det er det dårligst fungerende ror jeg har prøvet, og jeg har efterhånden prøvet en del!! Problemet er at roret ikke glider ordentligt ned, det stikker lidt op. Det skal nærmest "skydes" ned, og det er ikke altid jeg kan få det ned alene, tit må jeg på land eller få hjælp. Desuden så har det en tendens til at "slæbe" efter kajakken når man har fart på. Begge dele går at det ikke styre særligt godt. Derudover har det en helt utålelig tendens til at falde fra hinanden, så man ikke kan trække det op uden hjælp. Det har jeg prøvet et par gange hvor jeg skulle ind gennem brænding, det var lidt for spændende..... Jeg kunne blive ved med rorsystemets fejl, men skal ikke trætte jer med det. Det kan undre at så mange producenter vælger at anvende et rorsystem som ikke engang virker inde i forretningen!! Hvordan vil det så virke når det er smurt ind i sand?

Her ses roret som det ser ud når det ikke slår helt ned.

Dette er cirka viklen det hænger efter kajakken i.

Jeg har besluttet mig til at få noget bedre! Der er en del rorsystemer der passer i den bøsning som Kajaksport bruger, så jeg kunne bare finde et almindeligt ror der passer. Men da jeg nu skulle skifte ville det være dejligt hvis det blev markant bedre. Det bedste ror jeg har prøvet er Seallines SmartTrack ror. Det har et hydrofoilisk rorblad, så det styre bedre med mindre vandmodstand. Sealline roret kan fås med tre forskellige monteringer. De to af den er "pins" der passer ned i en bøsning i bagenden, den ene passer direkte ned i Kajaksports bøsning. Den sidste er et beslag der monteres på bagenden af kajakken. Den sidste har den fordel at det stiver roret meget mere af. Man undgår at det flexer alt for meget i bølger. Så man får bedre styring. Ulempen er at det kræver en vertikal afslutning af kajakken. På de fleste kajakker vil det indvolvere at man skal skære bagenden af!! Valley Canoe Products laver et ror man montere på samme måde, jeg synes dog det er temmeligt uelegant, men smag og behag er jo forskellig. På Inukken er bagenden afsluttet vertikalt. Den ender dog i en spids, så det er ikke lige til at montere det. Så efter en del overvejelser blev jeg enig med mig selv at det var værd at skære lidt af kajakken for at få det fede rorsystem.

Det første jeg gjorde var at fylde Epoxy ned i bagenden, for at være sikker på at jeg havde noget solidt at arbejde i og jeg ikke bare skar et åbent hul. Det foregik ved at jeg stillede kajakken på højkant med hjælp fra Martin. Så hældte jeg epoxy ned i midten af det bagerste pakrum. Det endte altsammen nede i bagenden. Kajakken stod så sådan til dagen efter for at være sikker på at det var hærdet. Kajakken blev meget varm da det hærdede. Varmen gjorde at kajakken faktisk deformerede en smule der hvor der var Epoxy. Det er ikke meget, men man kan lige føle det hvis man lader fingrene glide langs skrovet. Det ses også meget mere tydeligt på Valley kajakker med ror, men de kræver også meget mere Epoxy end en Inuk. Skal jeg gøre det en anden gang vil jeg prøve med noget vandbad for at køle når det bliver varmt.

Det er min kajak på højkant, Martin er ved at ordne noget på sin kajak.

Dagen efter var jeg så ude i kajakklubben og pille kajakken ned. Det virkede som om det var hærdet færdigt, men jeg valgte lige at give det en ekstra dag at hærde i.

I dag tog jeg så vinkelsliberen med..... Jeg startede med at mærke op hvor jeg ville skære. Løftede stævnen en lille smule og slog så en vertikal linie til at skære efter. Jeg valgte at lægge snittet lige foran bøsningen til det gamle ror, så ville den ikke sidde og ruste. Det blæste ca 10 m/s lige ind på havnen så Troels måtte hjælpe med at holde kajakken da jeg skulle skære. Det var helt klart en af de situationer hvor man tænker to gange og skærer en..... En vinkelsliber skærer som en varm kniv i smør, når det er glasfiber. Så det tog ikke lang tid at komme igennem. Da enden var skåret af, skiftede jeg til en slibeskive for at plane snittet, og runde den nederste kant. Igen gik det super nemt, man skal passe på med ikke at blive for ivrig, da det går meget hurtigt.

Så er det bare at holde afmærkningen.....

Skåret igennem fra begge sider.

Den bliver vist svær at lime???

Så tog jeg kajakken inden for for at spartle den. Det er vigtigt at sørge for at lukke den fiber der er skåret over. Det gør man med Epoxyspartel. Den fik et tyndt lag, det skal så tørre til i morgen.

Så er det spartlet. Læg mærke til at den nederste kant er rundet af.

Sådan skal det gerne se ud når det er færdigt.

Forsættelse følger i morgen......

Skrevet af Ravn den 13-10-2004