Vinterfodtøj - del 2

I forrige nummer var der en gennemgang af forskellige former for vinterfodtøj, men jeg har gemt det bedste til sidst! Muklos er det ultimative vinterfodtøj for kajakroere, det er varmt og tørt.

Navnet kommer fra eskimoerne som havde nogle støvler lavet af sælskind, som de kaldte Muklos. Den moderne udgave er ikke i sælskind men i neopren. Det ligner lidt en gummistøvle i neopren. Fordelen frem for gummistøvlen er, at der er indbygget noget isolering i støvlen. Neoprenen går også at man kan lave en tættere pasform, da det er elastisk. De fleste modeller har også en rem i toppen af støvlen så man kan lukke lidt af, så der ikke kommer for meget vand i.

Muklosne er ikke varme nok i sig selv, man skal have noget inden under. Jeg har brugt nogle tykke uldsokker og det har været dejligt varmt selv på flerdagsture. Det største problem er at får man vand ned i støvlen bliver sokkerne våde og man får nemt kolde fødder. Peter Unold har brugt et par neoprensokker INDENI sine støvler og synes at det har været dejligt varmt, og han undgår at fødderne bliver kolde når der kommer vand i støvlerne, det gør der før eller siden.

Der er to mærker støvler der er interessante i Danmark. Det ene er Chota og det andet er MEC. Der har på havkajaksnak været en del diskussion om den ene eller den anden. Jeg har haft lejlighed til at sammenligne de to, og de er meget ens. Så ens at jeg vil våge den påstand at de er lavet på samme fabrik i Kina. Det eneste der adskiller dem udover prisen er at Chota modellen har et tyndt fleece for, som der nok ikke er meget varme i, men det er lang tid om at tørre.

Prisforskellen er overraskende stor Chota koster 900 kr. og MEC støvlen koster ca. 370 kr. (prisen er incl mons, skat og fragt) Hvad dækker prisforskellen? Støvlerne er fuldstændig ens i opbygningen så det er ikke her forskelen skal findes. Den store forskel er leveringsmåden. Chota støvlen forhandles i danmark, mens MEC støvlen skal bestilles i Canada over internettet. Det medføre en anden meget væsentlig ting nemlig leveringstiden. Chota leveres stort set fra dag til dag. Mine Mec støvler måtte jeg vente 2,5 måneder på. Der er nogen der har fået MEC støvler hurtigere med luftfragt, men det koster.

Hvad skal man vælge? Det må komme an på hvor hurtigt du skal bruge dem. Har du god tid så får du en super pris ved at bestille hos MEC. Skal det gå hurtigt koster det en del. Der kan også være problemer med at finde den rigtige størrelse hvis støvlerne kommer fra Canada, det tager lang tid at bytte. Størrelserne på MEC støvlen er i den store ende af scalaen, men med den pris kan man jo bare købe flere størrelser og sælge dem man ikke selv skal bruge!

Skrevet af Ravn den 7-4-2004